SUBÜ Akyazı MYO 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nde düzenlediği etkinlik ile engelli öğrenciler ile bir araya geldi.
Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi (SUBÜ) Akyazı Meslek Yüksekokulu Müdürü Dr. Öğretim Üyesi Aydın Şenol, Müdür Yardımcıları ve Öğretim Görevlilerinin ev sahipliği yaptığı etkinliğe, Akyazı Belediye Başkanı Bilal Soykan, Akyazı Cumhuriyet Başsavcısı İrfan Güzel, İlçe Jandarma Komutanı Hamit Gencay Taşdemir, İlçe Emniyet Müdür Vekili İshak Göz, MHP İlçe Başkanı Ali Dertli, Akyazı Ensar Vakfı Başkanı Muammer Güler, engelli öğrenciler, aileleri ve öğretmenleri katıldı.
Etkinlikte konuşan Akyazı Belediye Başkanı Sayın Bilal Soykan kendisinin de engelli yakınları olduğunu ve engelli vatandaşlara her konuda yardım etmeye hazır olduklarını, önlerindeki engelleri kaldırmaya çalışacaklarını söyledi.
Etkinlik kapsamında konuşma yapan Akyazı Meslek Yüksekokulu Müdür Yardımcısı Öğretim Görevlisi Sezgin Bıçak da “Engel; görmemek, duymamak, yürüyememek ya da başka bir fonksiyon kaybı değildir. Asıl engel yüreklerdedir. 3 Aralık Dünya Engelliler Günü yapabileceklerinizin ve gücünüzün farkında olduğunuz bir geleceğe umutla bakabildiğimiz bir gün olsun. Engellilere engel olmayalım onların gören gözü, işiten kulağı ve yürüyen ayağı olalım” ifadelerini kullandı.
“Asıl Engellilik Dış Çevreden Kaynaklanıyor”
Akyazı Meslek Yüksekokulu çalışanlarından görme engelli Yeter Koç ise “İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi mezunuyum. Hayatımı kimseye bağımlı olmadan, ihtiyaç duymadan yaşıyorum. Bunun arkasındaki en önemli ve ilk etken annem ile babamdır. Onlara bugün bir kez daha teşekkür ediyorum. Çünkü engelli çocuğu olan anne ve babalar çocuklarına aşırı korumacılıkla yaklaşıyorlar. Böylece onların bağımsız birer birey olmaları konusunda farkında olmadan en büyük engeli oluşturuyorlar. Hayatımı kolaylaştıran ikinci etken ise teknoloji. Teknoloji sayesinde hayatımın vazgeçilmezi olan kitaplara istediğim anda ulaşıp onları okuyabiliyorum. Fakat bir görme engelli olmanın zorlukları da yok değil. Ne zaman caddeye çıksam, hayatın içine karışmaya çalışsam her yerde engellerle karşılaşıyorum. Asıl bu engeller bana görme engelli olduğumu hissettiriyor. Demek ki engellilik insanın kendisinden değil, dış çevrenin erişilebilir olmamasından kaynaklanıyor. Engelliler toplumsal hayatta görünür olmadıkça, “öteki” olarak kalıba sokulmaya mahkûm oluyorlar. Engelli olmayan kişiler, sokakta gördüğü bir engelli vatandaşa “şükür ki ben bu durumda değilim” ya da “ben bu kişinin üzerinden nasıl sevap kazanırım” algısıyla yaklaşıyorlar. Bu da engellilerin insan ya da birey olarak değil, bir obje gibi görülmesine sebep oluyor. Umarım bir dahaki 3 Aralık sizlere teşekkür edebileceğim bir buluşma olur. Yani engel yoksa engelli de yok” diye konuştu.
Etkinlikte Akyazı MYO tarafından yaptırılan pasta kesilirken, engelli öğrenciler balonları gökyüzüne bırakarak dilek tuttular.