Ana içeriğe atla

Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Akyazı Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu 2020-2021 Bahar Yarıyılı “İlk Ders” etkinliği iki oturum halinde çevrimiçi olarak gerçekleştirildi.

İlk oturum; Akyazı Devlet Hastanesi Başhekimi Dr. Yavuz TEPEÇINAR’ın katılımı ve “Sağlıkta İlk Adım ve Yönetimi” konulu ders ile başladı. İkinci oturum; Sakarya Üniversitesi, Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Cerrahi Tıp Bilimleri Bölümü, Patoloji Anabilim Dalı öğretim üyelerinden Prof. Dr. Fahri YILMAZ’ın katılımı ve “Patolojik Hayat” konulu ders ile devam etti. Etkinliğe Yüksekokul öğrencileri ve öğretim elemanları katıldı.

 

İlk oturumda; Akyazı Devlet Hastanesi Başhekimi Dr. Yavuz TEPEÇINAR öncelikle öğrencilere kullanabilecekleri bilgileri kısa ve öz olarak vereceğini belirterek, sağlık alanındaki hizmetleri 3 başlık altında ele aldı.

* Koruyucu sağlık hizmetlerini çevre ve bireye yönelik olarak değerlendirdi. Çevreye yönelik koruyucu sağlık hizmeti olarak hava kirliliği, temiz su ihtiyacı ve fabrika atıklarının değerlendirilmesi hususlarının önemli olduğunu belirtti. Bireye yönelik koruyucu sağlık hizmetleri olarak ise erken tanı koyma, sağlıklı beslenme ve aşılama çalışmalarına değindi. Hastalık hali oluşmadan sadece bireyin değil toplumun korunmasının önemini anlattı.

* Tedavi edici sağlık hizmetlerinin 2. aşamada devreye girdiğini, evde tedavi, yatarak tedavi ve uzmanlaşmış tedavi yöntemlerine değindi. Akyazı Devlet Hastanesini 2.basamak, Araştırma Hastanelerini ise 3.basamak tedavi edici kuruluşlar olduğunu belirtti.

* Rehabilite edici sağlık hizmetlerinin son aşamada devreye girdiğini belirterek, Tıbbi Rehabilitasyon ve Sosyal Rehabilitasyon hizmetlerinin önemine değindi. Ayrıca, Covid-19 hastaların solunumsal, fiziksel ve psikolojik işlev bozukluğuna yol açan oldukça bulaşıcı bir solunum yolu enfeksiyonu hastalığı olduğunu, enfeksiyonu geçirmiş ve aktif hastalık dönemini atlatmış olan hastaların fizik tedavi ve rehabilitasyon yaklaşımına ihtiyaç duyacağını ve bu kapsamda fizyoterapiye olan ihtiyacın da artacağını dile getirdi.

 

İkinci oturumda; Sakarya Üniversitesi, Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Cerrahi Tıp Bilimleri Bölümü, Patoloji Anabilim Dalı öğretim üyelerinden Prof. Dr. Fahri YILMAZ özellikle kendisinin sahip olduğu hayat tecrübelerinden bahsederek öğrencilerimiz motivasyonunu yükseltecek değerli tavsiyelerde bulundu. Sahip olduğu Patoloji alanındaki değerli bilgilerini aktarmasının yanında aynı zamanda sahip olduğu sanatsal yönü ile de katılımcılar üzerinde derin izlenimler bıraktı. Özellikle kendisinin yazdığı şiir kitabında, bir şiirinin yazım hikâyesi izleyicileri oldukça duygulandırdı. Prof. Dr. Fahri YILMAZ, etkinlikte bir hastalık bilimi olan Patolojinin gelişimi ve temel ilkeleri üzerine konuşurken hastalığın nasıl ortaya çıktığı ve çıkış sürecini takiben bu bilim dalının hayatın neresinde ve nasıl fonksiyonel olarak bulunduğunu açıklayarak özellikle laboratuvar uygulamalarındaki süreçler üzerinde durdu. Patoloji Laboratuvarının nasıl çalıştığı üzerine keyifli bir sohbet gerçekleştirildi.

 

İlk Ders etkinliği öğrencilerin  soruları ile soru-cevap şeklinde devam etti. Dr. Yavuz TEPEÇINAR, öğrencilerin pandemi sürecinin ne zaman sona erebileceğinden, ülkemizin sağlık turizmi potansiyeline kadar birçok sorusuna yanıt verdi. Etkinlik, Yüksekokul öğretim elemanlarının her iki konuğa teşekkür ve öğrencilere iyi dilek mesajları ile tamamlandı.

 

Galeri